Spis treści:
- Co jeść i pić w upały, czyli jak radzić sobie z rosnącą temperaturą otoczenia
- Co jeść na obiad w upały, aby było smacznie?
Zimną i jesienią zazwyczaj czekamy już na wiosnę i lato. Wypatrujemy pierwszych ciepłych poranków i z radością na twarzy chowamy do szafy długie zimowe płaszcze. Jednak kiedy za oknem robi się naprawdę ciepło, to rozpoczynamy poszukiwania cienia i chłodu. Taka już nasza ludzka natura. Podobnie jest z jedzeniem i piciem. Ono również w dużej mierze determinowane jest przez porę roku. Kiedy jest chłodno uwielbiamy ciepłe herbaty, gorące dania kociołkowe i kolacje na ciepło. Pytanie jednak brzmi co jeść podczas upałów i czy rzeczywiście spożywanie konkretnych pokarmów może nas ochłodzić?
Co jeść i pić w upały, czyli jak radzić sobie z rosnącą temperaturą otoczenia
Kiedy na zewnątrz rośnie temperatura, dochodzi również do podwyższenia temperatury naszego ciała. Uruchomione zostają naturalne systemy regulacji temperatury, które mają przywrócić równowagę w naszym organizmie. Podczas upałów tętno przyspiesza, a naczynia krwionośne się rozszerzają. Temperatura ciała jest także obniżana dzięki poceniu się. Cały proces wiąże się z utratą wody i właśnie dlatego powinniśmy dużo pić. Płyny możemy uzupełniać, spożywając wodę niegazowaną, lemoniadę oraz inne napoje niealkoholowe z małą zawartością cukru. Wbrew pozorom pragnienie zaspokoi także ciepła kawa i herbata. Gorące napoje sprawiają, że intensywnie się pocimy, a w konsekwencji skutecznie schładzają nasz organizm. Warto jednak pamiętać o tym, aby nie przesadzać z ilością wypitych napoi na raz. Zdecydowanie lepiej sączyć wodę małymi porcjami, ale przez cały dzień. Skoro wiemy, co pić, to warto się zastanowić nad tym, co jeść w upały? Z pewnością dobrze sprawdzą się potrawy lżejsze i nie koniecznie podawane na gorąco. Warto korzystać z lokalnych produktów i nowalijek dostępnych w danym okresie. Zdecydowanie najwięcej ciepła generują te potrawy, które są bogate w białko. Mowa o mięsie, roślinach strączkowych i nabiale. Można te produkty zastąpić warzywami i owocami, których latem mamy pod dostatkiem.
Co jeść na obiad w upały, aby było smacznie?
Kiedy jest gorąco mamy zdecydowanie mniejszy apetyt. Jemy mniej i nie jest to niezdrowe, o ile nie musimy w tym czasie wykonywać ciężkiej pracy wymagającej podwyższonej podaży kalorii. Co jeść w czasie upałów? Najlepiej postawić na dania bez gotowania. Sprawdzi się na przykład sałatka z rukoli, gotowanych buraków, koziego sera i sezonowych wiśni. Polana dressingiem miodowo musztardowym będzie smakowała zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jeśli mamy ochotę na zupę, to strzałem w dziesiątkę będzie chłodnik. Dla miłośników tradycyjnej kuchni możemy polecić chłodnik litewski lub bakłażanowy, a dla osób, które lubią eksperymentować, chłodnik z mango lub z awokado połączonego z ogórkami.
Jeżeli jednak nie masz ochoty na gotowanie w czasie upałów, postaw na posiłki dla grup albo przekąski z dostawą.