Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań przy stole, na które tak bardzo czekamy. Gotujemy prawdziwy żur na zakwasie, pieczemy mazurki i babki, faszerujemy jaja i przygotowujemy domowe pasztety. Na stole nie może również zabraknąć ręcznie malowanych, wielkanocnych pisanek. To symbol odradzającej się przyrody, który bezdyskusyjnie kojarzy się z Wielkanocą. Jeśli wykonamy pisanki samodzielnie, z pewnością ucieszą nas podwójnie! Czym farbować jajka na Wielkanoc? Warto sięgnąć po naturalne sposoby farbowania jajek. Większość potrzebnych produktów znajdziemy w naszej kuchni!
Spis treści:
- Wszystko w zgodzie z naturą, czyli jak zafarbować jajka na Wielkanoc?
- Naturalne farbowanie jajek krok po kroku
Wszystko w zgodzie z naturą, czyli jak zafarbować jajka na Wielkanoc?
Jeśli chodzi nam po głowie farbowanie jajek naturalne barwniki będą najlepsze! Do zabawy warto zaangażować całą rodzinę, w szczególności najmłodszych domowników. Malowanie pisanek to przede wszystkim wspólnie spędzony czas, lekcja mądrego zero waste i rozwijanie kreatywnego myślenia. Do zabawy będą potrzebne jajka, duży garnek z wodą i różne produkty spożywcze. Kurkuma, szpinak, zielona herbata, buraki, cebula i czerwona kapusta. Aby farbowanie było skuteczne przyda się również ocet. Na szklankę wywaru przypada mniej więcej 1 łyżka octu. Z kolei do osuszenia jajek będzie potrzebny papierowy ręcznik i talerz. Gotowe pisanki możemy włożyć do święconki wielkanocnej.
Naturalne farbowanie jajek krok po kroku
Możemy wyróżnić dwie metody farbowania jajek w sposób naturalny.
- Pierwsza metoda polega na wcześniejszym przygotowaniu wywaru z podanych składników. Dopiero kiedy jest gotowy, wkładamy do niego jajka.
- Druga opcja zakłada gotowanie jajek jednocześnie ze składnikami tworzącymi wywar.
Obie metody są dobre, a wybór należy do nas. Trzeba pamiętać, aby do wywaru dodać ocet winny. Na koniec mały trik. Po wystudzeniu jajek możemy posmarować je olejem. W ten sposób utrwalimy kolor, a jajka nabiorą połysku.
Czym farbować jajka na Wielkanoc? Sposoby na zielone i szmaragdowe pisanki
W malowaniu pisanek nie obowiązują żadne obostrzenia kolorystyczne. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Do farbowania warto wybierać jajka o białych skorupkach, wtedy kolor nabierze głębi i będzie najlepiej widoczny. Jeśli chcemy pomalować jajka na jasnozielony odcień potrzebujemy zielonej herbaty z miętą. Parzymy mocny wywar i odstawiamy go na noc. Im dłużej będziemy go gotować, tym mocniejszy kolor otrzymamy. Rano w ostudzonym naparze możemy barwić jajka.
Podobny efekt otrzymamy po wykorzystaniu liści szpinaku. Ułożone na dnie garnka zalewamy wodą i gotujemy. Do gotującego się wywaru dokładamy jajka. Po 15 minutach otrzymamy zielone pisanki.
Jeśli marzymy o szmaragdowych pisankach musimy zaopatrzyć się w czerwoną kapustę. Na jedną szklankę wody będzie potrzebna szklanka posiekanej w paski kapusty. Całość gotujemy około 10 minut. Do gotowego naparu wkładamy jajka i barwimy od 5 do 30 minut, w zależności od intensywności barwy, którą chcemy uzyskać.
Pastelowy żółty – jak zafarbować jajka na taką barwę?
Naturalne farbowanie jajek pozwala uzyskać także pastelowe odcienie. Kolory są delikatne i niczym nie przypominają ostrych barw, które otrzymujemy przy użyciu sztucznych barwników. Aby uzyskać pastelowy odcień żółci musimy sięgnąć po znaną i lubianą kurkumę. Wystarczy zaledwie mała łyżeczka na szklankę wody, aby nasze jaja pokryła pastelowa żółć. Jeśli zależy nam na super delikatnym efekcie, jaja zanurzamy w ugotowanym wywarze na około 5 minut. Jeśli przetrzymamy je ponad 45 minut, otrzymamy intensywną, żółtą barwę. Warto pamiętać, że kurkuma mocno farbuje, także nasze ręce! Do tej operacji przydadzą się rękawiczki.
Cebulowa klasyka w farbowaniu jajek na Wielkanoc
Barwienie jajek w łupinach z cebuli zna każdy. To stary i sprawdzony sposób. Idealnie wpisuje się w trend zero waste bowiem wykorzystujemy obierki, które normalnie znalazłby się w koszu. Wysuszone łupiny umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Nieśpiesznie doprowadzamy do wrzenia. W gotowym wywarze umieszczamy jaja i gotujemy z łupinami. Wystarczy około 10 minut. Jeśli zależy nam na ciemniejszej barwie możemy ten czas przedłużyć do 30 minut. Jajka uzyskają brązowo-bordowy odcień.