Dania na święta Bożego Narodzenia w duchu Less Waste

Święta Bożego Narodzenia to jeden z ulubionych okresów w roku. Dom pachnie igliwiem i wszechobecnym cynamonem. W oknach migoczą światełka, a pod choinką rośnie liczba prezentów. Udziela się nam świąteczna atmosfera, a każda kolejna piosenka w radio przypomina, że święta czekają już za rogiem. Ten wyjątkowy okres kojarzy się nam również z dobrym, domowym jedzeniem. Potrawy bożonarodzeniowe mają wyjątkowy smak i aromat. Dania, takie jak dzwonki z karpia, pierogi z grzybami, czy prawdziwy barszcz czerwony na zakwasie, są nierozerwalnie związane z tym okresem. Choć wigilijne smaki się nie zmieniają, to niestety zasada ta nie dotyczy już samych cen jedzenia. Gołym okiem widzimy, że produkty na półkach sklepowych są naprawdę drogie. Jeśli zastanawiacie się co dobrego na święta bożego narodzenia przygotować, aby oczarować swoich gości i nic nie zmarnować, zajrzyjcie do naszego poradnika!

Spis treści

Dania na święta Vożego Narodzenia

Potrawy świąteczne na Boże Narodzenie, które lubią wszyscy

W kuchni trzeba kierować się prostą zasadą. Jedzenie ma nam sprawiać przyjemność. Właśnie dlatego dania na święta Bożego Narodzenia powinniśmy dostosować do swoich smaków i preferencji żywieniowych naszych gości. Nie ma sensu jeść na siłę czegoś, co nam nie smakuje. Takie dania najczęściej wyrzucamy, a tego z pewnością chcemy uniknąć! Na szczęście lista dań świątecznych jest bardzo obszerna. Zazwyczaj, to co najprostsze, sprawdza się najlepiej. Warto sięgać po dania na Święta Bożego Narodzenia, które opierają się na rodzinnych przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, których nikt nie zmienia. To między innymi klasyczny barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi kapustą z grzybami, dzwonki z karpia, wigilijne pierogi i śledzie w śmietanie, bez których nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu.

Potrawy bożonarodzeniowe w duchu less waste

Święta to czas, kiedy kupujemy dużo produktów spożywczych. Teraz, kiedy ceny w sklepach są niesamowicie wysokie, powinniśmy gotować oszczędnie, a z pewnością tak, aby nie marnować jedzenia. Kluczem do sukcesu jest dobrze przygotowana lista zakupów. Przed wizytą w sklepie warto sprawdzić, czego tak naprawdę potrzebujemy i w jakich ilościach. Nie ma sensu kupować na zapas. Ustalając menu warto wybierać takie potrawy bożonarodzeniowe, którymi możemy podzielić się z rodziną i przyjaciółmi. Jedni przygotowują barszcz, inni sklejają uszka, a uzdolnieni cukiernicy pieką ciasto. Taki podział ról pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze. Cenną wskazówką jest także wykorzystanie tych samych produktów w kilku daniach. Kapusta z grzybami może wypełnić uszka i pierogi. Raz kupione śledzie mogą trafić do sałatki, na półmisek ze śledziami po kaszubsku oraz jako część składowa tatara ze śledzi po żydowsku. Buraki, które zostały po ugotowaniu barszczu możemy wykorzystać do przygotowania sałatki, natomiast pierogi, które zostały po wigilii, możemy połączyć z lekką sałatką i zjeść jako danie obiadowe kolejnego dnia. Układając menu warto myśleć kreatywnie! Takie działania pozwolą wykorzystać pełny potencjał świąt, przy szacunku do jedzenia i pieniędzy, które na nie wydajemy.

Piernik na święta Bożego Narodzenia less waste

Co dobrego na Święta Bożego Narodzenia możemy upiec, przechować w lodówce i podarować najbliższym?

Słodkości, ciasta, babeczki i pralinki lubi niemal każdy. Testy organoleptyczne wykonujemy niemal od razu po tym, jak patera ze słodkościami ląduje na stole. Zupełnie inaczej wygląda sprawa, kiedy poszukujemy rąk chętnych do pieczenia. Tłum ochotników nagle i niespodziewanie maleje. Świetnym rozwiązaniem jest w tym przypadku podział obowiązków. Osoba, która lubi piec ciasta może zrobić je w większej ilości i podzielić się z bliskimi. W zamian za to ktoś inny podaruje jej barszcz i ręcznie klejone uszka. Idealnie sprawdzą się tu ciasta, które można w lodówce przechowywać nawet 4-5 dni. Przykładem takich łakoci jest piernik przekładany kremem grysikowym i domowym powidłem. Upieczony w keksowej formie będzie świetny do podziału między członków rodziny. Na kilka dni przed świętami możemy także przygotować domowy makowiec, który im dłużej poleży w lodówce, tym będzie smaczniejszy.

Jeśli chcesz zaoszczędzić czas potrzebny na przygotowanie świątecznych dań, zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą cateringu wigilijnego.

Zobacz również

Catering grillowy dla wegan i wegetarian

Chociaż tradycyjnie grill kojarzy się z kiełbaskami i karkówką, to wcale nie oznacza, że weganie i wegetarianie nie znajdą na nim nic dla siebie. Coraz więcej osób decydując się na ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie produktów pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety, szuka smacznych i zdrowych alternatyw. Przedstawiamy więc kilka pomysłów na potrawy z grilla dla wegan […]

więcej

Co włożyć do koszyczka Wielkanocnego?

Chociaż koszyczek Wielkanocny przygotowujemy co roku, to nie zawsze pamiętamy co do niego włożyć. Powinniśmy wypełnić go pokarmami, które poświęcimy w Wielką Sobotę i podzielimy się nimi podczas Wielkanocnego Śniadania. Święconka, bo tak inaczej nazywamy koszyczek wielkanocny, to jeden z kluczowych symboli wielkanocnych. Co wkładamy do koszyczka Wielkanocnego? Z naszą listą przygotujesz go krok po […]

więcej

Dania, sałatki i przekąski, czyli menu na ostatki

Ostatki to wyjątkowy czas radości i celebrowania, który poprzedza okres Wielkiego Postu. To idealna okazja, aby zaszaleć w kuchni i przygotować wyjątkowe menu, które umili te chwile, zanim nadejdzie czas wstrzemięźliwości i refleksji. Przedstawiamy więc inspiracje na różne dania na ostatki! Co może znaleźć się w menu? Pyszne ciasta i ciasteczka, sałatki pełne smaku oraz […]

więcej
Go Top