Makowiec, puszysty miodownik i pachnący cynamonem piernik to ciasta, na które czekamy cały rok. Rarytasy pachnące świąteczną atmosferą tylko zimą smakują tak dobrze. Pyszne ciasta na święta nieodłącznie kojarzą się nam z zapachem rozchodzącym się po całym domu. Ukradkiem podjadamy małe kawałki lub wyjadamy resztki masy prosto z miski, a to wszystko w oczekiwaniu na Pierwszą Gwiazdkę. Efektowne ciasta na święta dzielimy między swoich bliskich i zabieramy je ze sobą kiedy idziemy w gości. Samodzielnie upieczone zawsze smakują najlepiej.
Spis treści
- Makowiec, czyli dobre i proste ciasto na święta
- Tradycyjny piernik pachnący cynamonem i pomarańczą
- Pyszne ciasta na Święta Bożego Narodzenia? Przygotuj swój pierwszy Miodownik!
- Sernikowa rozkosz na wigilijnym stole
Makowiec, czyli dobre i proste ciasto na święta
Makowiec to dobre ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Mak to nasz rodzimy superfood. Wykazuje działanie uspokajające, a dzięki temu, że sprawnie reguluje pracę układu pokarmowego, idealnie sprawdza się w czasie świątecznego obżarstwa. Przygotowanie domowej masy makowej wcale nie jest skomplikowane. Mak gotujemy na śmietance i odstawiamy na kilka godzin. Następnie dodajemy mleko i skrobię. Całość blendujemy na gładką masę. W kolejnym etapie dodajemy bakalie i skórkę pomarańczową. Na sam koniec masę łączymy z jajkiem i ekstraktem waniliowym. Możemy ją wykorzystać do makowej rolady polanej lukrem lub klasycznego makowca na kruchym spodzie.
Tradycyjny piernik pachnący cynamonem i pomarańczą
Pyszne ciasta na święta wcale nie muszą być wyszukane i skomplikowane. Prosty piernik, należący do najstarszych ciast świata, zawsze się obroni. Symbolizuje pomyślność i bogactwo. Dumnie widnieje na liście 12 Potraw Wigilijnych. Łączy w sobie aromatyczne, korzenne przyprawy, orzeźwiającą nutę pomarańczy oraz domowy smak powideł. Tego smaku nie da się pomylić z żadnym innym. Piernik powinien być miękki, najlepiej przełożony powidłami. Aby otrzymać ciasto o intensywnym aromacie warto pamiętać o podgrzewaniu przyprawy korzennej wraz z masłem, cukrem, miodem i dodatkiem kakao. Przestudzoną masę mieszamy z mąką i sodą. Upieczony piernik studzimy i przekładamy powidłami śliwkowymi. Na koniec ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Pyszne ciasta na Święta Bożego Narodzenia? Przygotuj swój pierwszy Miodownik!
Miodownik Bożonarodzeniowy to dobre ciasto na święta, które zrobi wrażenie na zaproszonych gościach. Ma dwie niezaprzeczalne zalety. Pierwsza to smak, który trudno porównać do czegokolwiek innego. Druga to fakt, że można go upiec nawet dwa dni przed świętami. Im dłużej leżakuje, tym lepszego smaku nabiera, a my mamy czas na przygotowanie innych potraw. Ciasto miodowe, wykonane z: mąki, cukru, masła, miodu i jajka przekładamy kremem budyniowym i kajmakowym. Wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy ulubionymi orzechami.
Sernikowa rozkosz na wigilijnym stole
Trudno wyobrazić sobie święta bez choinki. Na wigilijnej liście obecności znajdziemy również laski cynamonu, domowe powidła, pachnącą skórkę z pomarańczy, czy korzenne przyprawy, których zapach buduje nasze świąteczne wspomnienia. Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt również bez sernika. Dla jednych musi być czysty i klasyczny, drudzy wolą kiedy w środku skrywa rodzynki i brzoskwinie. Jeśli chcemy, aby sernik był nieziemsko delikatny i aksamitny, powinniśmy upiec go w kąpieli wodnej. Będzie rozpływał się w ustach, ale to niesie za sobą ryzyko, że nie doczeka, aż zasiądziemy do wigilijnego stołu!
Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą na: catering wigilijny Kraków.