Jak ugotować jajko na twardo

Spis treści:


Jajka to produkt znany i lubiany. Jednak samo gotowanie jajek, to niemałe wyzwanie, któremu towarzyszy nutka niepewności i sporo pytań. Kiedy wsadzić jajko do wody? Jak sprawdzić, czy jajko jest ugotowane? Jak ugotować jajko na twardo? I najważniejsze pytanie, które zadajemy sobie w okresie Wielkanocy, jak ugotować jajka, żeby skorupki nie popękały? Gotowanie jajek to temat rozległy i wbrew pozorom wymagający. Jednak jeśli znamy kilka dobrych trików, nic nie jest w stanie nas zaskoczyć.

Jajka poznajemy już w dzieciństwie. To podstawowy produkt, z którego powstaje uwielbiana przez wszystkich jajecznica, lub najlepsze sadzone do niedzielnego obiadu. Gotowanie jajek to tylko z pozoru bardzo łatwa czynność. Niby wystarczy zagotować wodę i wrzucić do niej jajka. Jeśli głębiej się nad tym zastanowić, to jest to kulinarna umiejętność, która wymaga odrobiny wiedzy.

Kiedy jajko jest ugotowane

Jak ugotować jajka na twardo? Podpowiadamy!

  1. Po pierwsze wkładamy jajka do gotującej się wody. To sprawia, że mamy zdecydowanie większa kontrolę nad czasem gotowania i temperaturą. Jajko od samego początku do chwili wyciągnięcia przybywa w stałej temperaturze stu stopni.
  2. Po drugie warto gotować jajka ogrzane wcześniej do temperatury pokojowej. Jeśli nie mamy na to czasu, wydłużamy czas gotowania o około dwie, trzy minuty.
  3. Ugotowane jajka wkładamy do zimnej wody. Dzięki temu postęp ciepła zostaje zatrzymany.
  4. Podczas gotowania jajek na twardo liczy się czas. Jajko ugotowane na półtwardo, gdzie żółtko gęstnieje, a białko jest delikatne, otrzymamy po około sześciu minutach. Gotując jajko około ośmiu minut, otrzymamy idealne jajko ugotowane na twardo, którego żółtko nie będzie się kruszyło. Maksymalny czas gotowania jajek na twardo to dziesięć minut. Powyżej tego czasu z pewnością przegotujemy nasze jajka.
Jak ugotować jajka na twardo

Jak sprawdzić czy jajko jest ugotowane?

Aby odróżnić jajka na twardo od surowych wystarczy jeden, prosty trik. Jeśli nie mamy pewności, czy jajko jest ugotowane, wystarczy położyć je na gładkim blacie, a następnie nim zakręcić. Tu zadzieje się magia, jajko ugotowane na twardo będzie się kręciło wokół własnej osi, natomiast jajko surowe, po krótkiej chwili się zatrzyma. Kiedy jajko jest ugotowane jest stałe w środku. Dzięki temu kręci się szybko i stabilnie. Jajko surowe posiada płynne żółtko, które przelewa się podczas kręcenia i sprawia, że jajko po chwili zatrzymuje się w miejscu.

Pękająca skorupka jajka. Jak z nią walczyć?

Kiedy gotujemy jajka na twardo do święconki lub chcemy z nich zrobić pisanki, zależy nam na tym, aby były gładkie. Pękająca skorupka jest dość częstym zjawiskiem, bowiem pod wpływem temperatury rośnie także ciśnienie powietrza w środku jajka. Właśnie wtedy pojawiają się mikropęknięcia. Jak ugotować jajka, żeby nie popękały? Jest kilka sprawdzonych sposobów, które mogą pomóc. Jednym z nich jest zrobienie malutkiej dziurki w mniej spiczastym końcu naszego jaja. Nakłucie możemy wykonać za pomocą szpilki. Inny sposób to dodanie do wody soli lub kwasku cytrynowego. Warto również pamiętać, że im świeższe jajko gotujemy, tym mniejsze ryzyko pęknięć.

Jak rozpoznać zepsute jajko po ugotowaniu?

Nie ma nic gorszego niż zepsuć wielkanocną sałatkę jarzynową, dodając do niej nieświeże jajka. Aby uniknąć takiej niespodzianki warto sprawdzić świeżość ugotowanego jajka na twardo. Po obraniu trzeba je rozkroić i zwrócić uwagę na położenie żółtka. W świeżym jajku żółtko powinno znajdować się na samym środku. Jeśli zauważmy, że przylega do skorupki, oznacza to, że produkt jest mniej świeży. W starszych jajkach białko jest bardziej płynne i traci swoją lepkość. W konsekwencji żółtko łatwiej się przemieszcza, ucieka z centrum i unosi w trakcie gotowania do góry.

Jak ugotować jajka żeby nie popękały

W naszym cateringu wielkanocnym przykładamy dużą wagę do jakości, dlatego korzystamy zawsze ze świeżych produktów, w tym jajek. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą przygotowaną specjalnie na święta Wielkiej Nocy. Polecamy także nasz catering wigilijny, który zachwyci całą rodzinę przy świątecznym stole.

Zobacz również

Catering grillowy dla wegan i wegetarian

Chociaż tradycyjnie grill kojarzy się z kiełbaskami i karkówką, to wcale nie oznacza, że weganie i wegetarianie nie znajdą na nim nic dla siebie. Coraz więcej osób decydując się na ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie produktów pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety, szuka smacznych i zdrowych alternatyw. Przedstawiamy więc kilka pomysłów na potrawy z grilla dla wegan […]

więcej

Co włożyć do koszyczka Wielkanocnego?

Chociaż koszyczek Wielkanocny przygotowujemy co roku, to nie zawsze pamiętamy co do niego włożyć. Powinniśmy wypełnić go pokarmami, które poświęcimy w Wielką Sobotę i podzielimy się nimi podczas Wielkanocnego Śniadania. Święconka, bo tak inaczej nazywamy koszyczek wielkanocny, to jeden z kluczowych symboli wielkanocnych. Co wkładamy do koszyczka Wielkanocnego? Z naszą listą przygotujesz go krok po […]

więcej

Dania, sałatki i przekąski, czyli menu na ostatki

Ostatki to wyjątkowy czas radości i celebrowania, który poprzedza okres Wielkiego Postu. To idealna okazja, aby zaszaleć w kuchni i przygotować wyjątkowe menu, które umili te chwile, zanim nadejdzie czas wstrzemięźliwości i refleksji. Przedstawiamy więc inspiracje na różne dania na ostatki! Co może znaleźć się w menu? Pyszne ciasta i ciasteczka, sałatki pełne smaku oraz […]

więcej
Go Top