Ryby to jedne z obowiązkowych produktów na każdym wigilijnym stole. Na ciepło jemy dzwonki z karpia, klasyczną rybę panierowaną lub zapiekaną w migdałach. Warto również pamiętać o rybach serwowanych na zimno. Na świątecznej kolacji absolutnie nie może zabraknąć śledzi. W każdym regionie, a nawet domu, serwuje się je odrobinę inaczej. Ta zdrowa i smaczna przekąska może być podawana klasycznie ze śmietaną, w oleju z cebulką lub w formie wieloskładnikowej sałatki. Jeśli brakuje ci pomysłu, jak zrobić dobre śledzie na wigilię, koniecznie przeczytaj nasz artykuł. Dowiesz się jakie składniki połączyć, aby śledzie były nieziemsko dobre. Możesz być pewny, że goście na pewno poproszą cię o przepis.
Spis treści
Przepis na śledzie wigilijne; najsmaczniejsze inspiracje
Przepis na śledzie wigilijne – najsmaczniejsze inspiracje
Śledzie pod pierzynką na wigilię
Ciekawym i naprawdę smacznym daniem są śledzie pod pierzynką, czyli wielowarstwowa sałatka z filetów śledziowych a’la Matjas połączonych ze smacznymi dodatkami. Cały zabawa polega na tworzeniu kolejnych warstw z ugotowanych warzyw połączonych majonezem oraz śledzi pokrojonych na niewielkie, kilkucentymetrowe kawałki. Do wykonania tej smacznej przekąski potrzebne będzie:
- 300 g matiasów,
- 5 ogórków kiszonych,
- 5 ugotowanych ziemniaków,
- 4 średnie buraki czerwone – warto skorzystać z tych, które zostały z barszczu,
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 średnia cebula,
- 2 ugotowane marchewki,
- 170 g tartego sera np. gouda,
- 300 ml majonezu – alternatywnym rozwiązaniem jest majonez roślinny, który ma mniej tłuszczu od tego tradycyjnego, możesz też wymieszać oba produkty,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- 3 łyżki ulubionej musztardy,
- 1 pęczek zieleniny – pietruszki i szczypiorku,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- przyprawy.
Zacznij od ugotowania ziemniaków, marchewek, jajek oraz buraków. Następnie odcedź warzywa, a wszystkie ugotowane składniki obierz i pokrój w kostkę. Buraki możesz zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pokrój w kostkę śledzie wigilijne oraz cebulę, a później wymieszaj te składniki. Dodaj do nich musztardę, olej oraz świeżo zmielony pieprz. Powstałą mieszankę ułóż na dnie szklanego naczynia, a następnie przykryj warstwą majonezu. Pokrój też ogórki w drobną kostkę i posyp na wierzchu.
Na kolejną warstwę składają się ziemniaki, marchewka i ogórki, którą znów trzeba przykryć majonezem. Na nich układamy buraki i dodajemy już ostatnią warstwę majonezu. Na samym wierzchu powinny znaleźć się przeciśnięte przez praskę jajka oraz starty ser żółty.
Śledź w śmietanie na wigilię
Kolejnym obowiązkowym elementem na wigilijnym stole jest śledź w śmietanie. Możesz podać tradycyjną wersję z cebulką lub spróbować przemycić nieco więcej warzyw do tego dania i przygotować ciekawą sałatkę śledziową. Wystarczy, że pokroisz śledzia w kostkę, a następnie dodasz do niego marynowaną paprykę i pieczarki, groszek, drobno posiekaną cebulę i oczywiście śmietanę, którą warto połączyć z gęstym jogurtem naturalnym. Na sam koniec wymieszaj wszystkie składniki. Najlepiej, jeśli pozostawisz to danie w lodówce na kilka godzin, dzięki czemu smaki się przegryzą. Na koniec dodaj przyprawy przyprawy i drobną dekorację.
Śledzie marynowane na wigilię
Czas na kolejny smaczny przepis, czyli śledzie marynowane. Na wigilię warto wybierać sprawdzone i dość proste składniki, tak aby dania smakowały wszystkich gościom zgromadzonym przy wigilijnym stole. Tak naprawdę wystarczy zaopatrzyć się w:
- 1 kg śledzi,
- 3 szklanki wody,
- 1 szklanka octu,
- 1 łyżka soli,
- 3 łyżki cukru,
- 4 ziela angielskie,
- 3 listki laurowe.
Najpierw musisz przygotować zalewę z wody i octu, a następnie dodać sól, cukier oraz przyprawy. Śledzie na wigilię muszą być dobrze oczyszczone. Poczekaj, aż zalewa będzie zimna, a później dodaj do niej rybę – zostaw je w lodówce na co najmniej 3 godziny. Rybę możesz podać z ogórkami kiszonymi, kwaśną śmietaną, cebulą czy nawet z konfiturą żurawinową.
Brakuje Ci czasu na przedświąteczne gotowanie? Sprawdź naszą ofertę cateringu wigilijnego!