Sezon letni sprzyja korzystaniu z pięknej pogody i przebywaniu w ogrodzie. Grillowanie jest nieodłącznym elementem spotkań towarzyskich w gronie rodziny i znajomych, ale czy za tym pojęciem kryje się tylko tradycyjna kiełbasa z grilla? Oczywiście, że nie! Coraz większa część naszego społeczeństwa odżywia się zgodnie z ideą wegetarianizmu, która wyklucza udział przetworów mięsnych w codziennej diecie. Nie oznacza to jednak, że te osoby mają odmawiać sobie czerpania przyjemności z grillowania. Pojawia się więc pytanie, co na grill bez mięsa? Ten artykuł odpowie na wszystkie wątpliwości związane z organizacją przyjęcia dla wegetarian lub wegan. Dowiesz się, jakie warzywa na grilla są świetną alternatywą dla kiełbasy, kurczaka i karkówki. Wegetariańskie propozycje na grilla mogą posłużyć również jako uzupełnienie tradycyjnych dań. Osoby jedzące mięso chętnie skosztują grillowany ser halloumi, czy opiekane na grillu ziemniaki.
Spis treści
Popularne warzywa na grilla
Istnieje kilka sprawdzonych propozycji warzyw na grilla, które możesz wykorzystać podczas sporządzania listy zakupów. Jednym z nich jest znana i lubiana cukinia. Jej delikatny smak możesz przełamać ostrzejszą marynatą. Cukinię należy pokroić w plastry i umieścić na grillu. Podobny sposób przyrządzenia dotyczy bakłażana, który również należy do warzyw idealnych na ruszt. Mówiąc o pomysłach na warzywa w tej odsłonie, nie można zapomnieć o cebuli, która nadaje wyjątkowego aromatu pozostałym potrawom. Równie dobrze smakuje bez dodatków. Najlepsza na grilla bez mięsa będzie cebula czerwona, ze względu na łagodniejszy smak i aromat. Kolejną propozycją, którą warto zakupić na wegetariańskiego grilla, jest papryka. Wystarczy pozbyć się zbędnych gniazd i pokroić ją na kawałki. Papryka jest zdecydowanie najczęściej wybieranym warzywem, jeżeli mowa o udanym grillowaniu. Świetnie sprawdzi się jako część dania wegańskiego oraz jako dodatek do mięs. Nowością, którą warto wypróbować na grillu jest marchewka. Jest to warzywo, które smakuje dobrze pod każdą postacią. Można posypać ją serem feta, doprawić imbirem i oprószyć rukolą. Na wegańskim grillu nie może zabraknąć ziemniaków. Sposobów na ich przyrządzenie jest wiele. Możesz pokroić je w plasterki lub grillować w mundurkach. Niektórzy praktykują zawinięcie całego ziemniaka w srebrną folię i wrzucenie ich do żaru. Efekt końcowy jest niemożliwy do podrobienia, a najlepiej smakuje w połączeniu z rozpływającym się masłem.
Nietypowe dania z grilla i oryginalne pomysły na warzywa
Jeżeli zastanawiasz się, jakie inne i niestandardowe warzywa na grilla można wykorzystać zamiast mięsa, musisz wiedzieć, że propozycji jest wiele. Praktycznie każda z nich jest dobra. Jeśli chcemy wyłamać się od wszechobecnych kiełbasek i karkówek możemy ugrillować kapustę. Nietypowe danie może posmakować zarówno weganom, wegetarianom, a także gościom jedzącym mięso. Kiedy organizujesz wegańskie przyjęcie w ogrodzie, warto zróżnicować dania na grilla, które trafią na talerze gości. Na spotkaniu bez mięsa z pewnością znajdą się zwolennicy zdrowych pomidorów. Najlepszą odmianą będą małe pomidorki koktajlowe, rzucone na ruszt w całości. Świetnie sprawdzą się również pieczarki lub inne grzyby, które posiadamy w spiżarce. Dobrym pomysłem na warzywa na grilla może być kapusta pekińska, kukurydza lub sezonowe zielone szparagi. Warto przełamać się i spróbować warzyw w innej odsłonie. Może się okazać, że to właśnie one zdobędą Twoje uznanie. Wszystkie wymienione warzywa możesz grillować z wykorzystaniem kilku podstawowych przypraw takich jak sól, pieprz, czosnek, papryka, czy oregano. Jeżeli lubisz potrawy tętniące smakiem i aromatem, zdecyduj się na wcześniejsze marynowanie warzyw. Z kolei jeśli masz czas, fajnym pomysłem na pyszne warzywa na grilla będzie przygotowanie kolorowych szaszłyków, które zwrócą uwagę każdego z Twoich gości.
Przeczytaj także nasz artykuł: Co przygotować na grilla ze znajomymi?