Halloween powoli wpisuje się w standardy polskich zabaw. To amerykańskie, zapożyczone święto przypada na 31 października i sprawia, że dzieci i dorośli mogą się wspólnie bawić. Nieodłącznym elementem Halloween są słodycze i tematyczne przekąski, które budzą strach i smakową ciekawość. Podkreślają charakter święta i wprowadzają element zabawowy. Menu warto zaplanować tak, aby współgrało z motywem przewodnim przyjęcia, przykuwało wzrok i ciekawiło. Jak więc przygotować idealne menu na Halloween w tym roku?
Spis treści
- Oferta restauracji lub firm cateringowych – Halloween
- Przekąski na Halloween – królestwo smakołyków!
- Smacznie, strasznie i kolorowo, czyli ciasteczka halloweenowe
Oferta restauracji lub firm cateringowych – Halloween
Na przestrzeni lat podejście do Halloween systematycznie się zmienia. Kiedyś cieszyło się złą sławą, obecnie jest po prostu kolejną okazją do organizacji wielopokoleniowych spotkań i radosnych zabaw. Zwłaszcza dlatego, że dzieci lubią zabawę i przebieranki w tym klimacie, a rodzice dzięki temu chętniej się ze sobą spotykają. Organizator imprezy halloweenowej, jak również każdy z gości, powinien przygotować tematyczne dania lub przekąski. Zdarza się jednak, że czas nie pozwala na spięcie wszystkich tematów naraz: praca, obowiązki domowe czy hobby często stają na drodze przygotowania pracochłonnych dań. Wtedy z pomocą przychodzi oferta restauracji lub firm cateringowych, które w przystępnych cenach proponują naprawdę wspaniałe smakołyki. Co w nich znajdziemy?
Przekąski na Halloween – królestwo smaków!
Przekąska albo psikus! Bez przekąsek nie ma imprezy. To dzięki nim goście nie wychodzą głodni, a my – nie mamy poczucia, że ich zaniedbaliśmy. Wybór przekąsek w firmach cateringowych jest oczywiście spory, a to, co im przyświeca to zawsze jakiś konkretny motyw przewodni. Dlatego w menu na Halloween party nie może zabraknąć wyrobów z dyni, której zalet nie sposób nie docenić. Delektujemy się jej soczystym i delikatnym miąższem, na słodko, słono i wytrawnie. Dzięki niej dania są urozmaicone, pysznie i apetycznie kolorowe. Ciasta, muffinki, serniki i tarty na bazie dyni wyraźnie zyskały na popularności w ostatnich latach i słusznie, ponieważ oprócz walorów dietetycznych gwarantują naprawdę nieziemskie doznania smakowe. Smak dyniowych deserów można urozmaicić odpowiednio dobranymi przyprawami. Klasyczna kompozycja to mieszanka kardamonu, goździków, imbiru, chilli, cynamonu lub kurkumy – która dodatkowo podbije jej kolor.
Smacznie, strasznie i kolorowo, czyli ciasteczka halloweenowe
“Straszna kuchnia” kojarzy nam się również z ciasteczkami na Halloween. Cechuje je prostota wykonania i fantastyczne połączenie smakowe, które zaskoczą i zachwycą gości. Intrygująco wyglądają, czym jeszcze bardziej wzmagają apetyt. Co możemy zaproponować? Idealnie sprawdzą się na pewno ciasteczka dyniowe z czekoladą i cynamonem, które uwielbiają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Uznawane za najzdrowsze ciasteczka na świecie, podane w kreatywny sposób na imprezie, dodadzą jej charakteru i poprawią humor. Gości rozbawią również mini sandwiche w kształcie trumienek, strzykawki wypełnione sokiem porzeczkowym lub przekąski w kształcie oka przygotowane z szynki parmeńskiej i oliwki. Czymże byłoby Halloween bez bezowych duszków czy pajęczych sieci? Halloweenowe świętowanie – tylko na wesoło, przy pysznych ciastach, ciasteczkach, przekąskach i… dyniowych sokach!