Kuchnia powinna nas zaskakiwać, inspirować i sprawiać, że wciąż poznajemy nowe smaki. Magiczny okres Świąt Bożego Narodzenia kojarzy się nam z bogactwem potraw i przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. A gdyby odrobinę poeksperymentować i odmienić tradycyjny świąteczny stół? Zmiany wcale nie muszą być drastyczne. Nie musimy rezygnować z ulubionych potraw, ale możemy je odrobinę zmodyfikować. W barszczu zamiast uszek mogą pojawić się azjatyckie pierożki. Śledź może wystąpić w towarzystwie korzennych przypraw, a nie śmietany i oleju. Z kolei piernik zamiast czekoladowej polewy, może zaprezentować się w zestawie z pieczonymi kasztanami i masą toffi. Te drobne zmiany nadadzą potrawom lekkości, ale nie ograbią nas z Bożonarodzeniowych smaków. Coś nowego na wigilię sprawi, że goście będą mieli okazję poszerzyć swoje horyzonty kosztując nowych smaków.
Spis treści
Wigilijne wspomnienia, które zostają z nami na zawsze
- Nowoczesne danie wigilijne, czyli odmieniamy świątecznego karpia
- Pierogi i uszka nie jedno mają imię
- Śledzik w nowoczesnej odsłonie
Wigilijne wspomnienia, które zostają z nami na zawsze
Święta Boże Narodzenia to okres pełen symboli. Trudno wyobrazić sobie ten czas bez choinki z bombkami, cynamonu wypełniającego swoim zapachem cały dom, czy zapachu, który pojawia się podczas obierania mandarynek. Na świątecznej liście obecności znajdziemy również powidła, korzenne przyprawy i suszone jabłka. To wszystko, w połączeniu ze świątecznymi potrawami i wspólnymi chwilami spędzonymi przy stole z najbliższa rodziną, nadaje kształt naszym świątecznym wspomnieniom. Aby nie popaść w rutynę warto wprowadzać drobne zmiany i podkreślać wyjątkowość chwili. Świetnym sposobem może być wprowadzenie drobnych zmian w menu. I wcale nie chodzi o to, aby rezygnować z 12 potraw goszczących na naszym wigilijnym stole. Czasami wystarczy zmienić dodatki. A może nowoczesne potrawy wigilijne połączyć z tymi dobrze znanymi i sprawdzonymi? Jedzone w blasku choinkowych lampek sprawią, że nie będziemy chcieli odejść od stołu, a wspomnienia tych chwil nie będą blakły.
Nowoczesne danie wigilijne, czyli odmieniamy świątecznego karpia
Są dania, które na Wigilijnym stole muszą się pojawić. Jedną z nich jest karp. Klasycznie występuje w formie smażonych dzwonków, obtoczonych w bułce tartej. Jeśli chcemy nadać mu odrobinę inny kształt, możemy przygotować go w formie filetów w tempurze, smażonych na głębokim tłuszczu. Taka wersja tej tradycyjnej ryby będzie idealnie współgrała z surówką z selera i sosem tatarskim. Jeśli szukamy pomysłu na rybne dania wigilijne nowoczesne, warto rozważyć przygotowanie czegoś innego niż karp. Goście ze smakiem spróbują pieczonego pstrąga podanego z domowymi buraczkami lub łososia zapiekanego w migdałach.
Pierogi i uszka nie jedno mają imię
W klasycznym menu wigilijnym pojawiają się zawsze. Każdy je zna i docenia ich smak. Czasem jemy jednego, a czasem cały talerz. Mowa oczywiście o pierogach z kapustą i grzybami. W tej kwestii również możemy puścić wodzę fantazji i przygotować coś nowego na wigilię. Ciekawą alternatywą mogą być empanadas, czyli latynoskie pierogi z ciasta drożdżowego. W ich wnętrzu ukryty jest pikantny farsz z soczewicy i batatów, przyprawiony wędzoną papryką. W tym przypadku zamiast gotowania w wodzie, wkładamy pierogi do piekarnika. Jeśli nie jesteśmy przekonani do pikantnego farszu możemy przygotować wersję zbliżoną do polskiego nadzienia. Ser biały i ziemniaki warto wzbogacić o pora i ser gruyère. Pieczone pierożki posypane makiem nabiorą świątecznego charakteru i będą jeszcze smaczniejsze. Idąc tym tropem, chcąc wprowadzić do menu potrawy wigilijne nowoczesne, możemy zamienić klasyczne uszka w barszczu, na azjatyckie małe pierożki. Połączenie tradycyjnego smaku barszczu na zakwasie oraz innej alternatywnej formy uszek sprawi, że goście będą zachwyceni.
Śledzik w nowoczesnej odsłonie
Nowoczesne danie wigilijne kryje się także za niepozornymi śledziami, które kojarzymy ze świętami Bożego Narodzenia. Wersja klasyczna to oczywiście śledzie w oleju podawane z cebulką. Nie mniej znane i lubiane są śledzie ze śmietaną. Jeśli jednak chcemy odrobinę zaszaleć, to powinniśmy poszukać innych smakowych połączeń. Świetnie sprawdzą się tu śledzie w cytrusowej odsłonie. Pomarańcza, limonka, mandarynka i goździki stworzą ciekawą marynatę, która przełamie słony smak śledzia. Ciekawym rozwiązaniem będzie także śledź z korzennymi przyprawami, tłuczonymi w moździerzu dla uzyskania głębokiego aromatu. Idąc krok dalej, możemy przygotować sałatkę śledziową, która połączy w sobie słodycz jabłka, kwaśny smak ogórków kiszonych i słonego śledzia.