Łatwe do zjedzenia, smaczne i naprawdę efektowne – to sprawia, że przekąski finger food są tak popularne podczas przyjęć w domu, ślubów, spotkań integracyjnych, bankietów i wielu innych uroczystości. Poza tym ich przygotowanie jest szybkie i proste. Wystarczy odrobina inspiracji, aby stworzyć coś wyjątkowego, dosłownie z niczego.
Spis treści
Finger food – pomysły na pyszne przekąski
- Szaszłyki
- Ciasto francuskie, czyli chrupiące sakiewki i paszteciki
- Własnoręcznie zrobione chipsy z tortilli
- Pyszne kanapki
- Ostra quesadilla
- Koreczki z chorizo
- Roladki z cukinii
Finger food – pomysły na pyszne przekąski
Szaszłyki
Są smaczne, pożywne i estetycznie wyglądają. Z łatwością można je przygotować ze składników dostępnych w lodówce. Wystarczy kilka produktów pokrojonych w kostkę i ozdobne wykałaczki. Pomysły na finger food cieszą się dużym powodzeniem na każdej imprezie. Z łatwością można je zjeść i są wyjątkowo smaczne. Na mini szaszłyki świetnie sprawdzą się pomidorki koktajlowe, mini mozzarella, oliwki i listki bazylii. Równie dobrym pomysłem będzie połączenie serów wędzonych oraz kolorowych winogron. Jeśli mamy odrobinę więcej czasu, możemy usmażyć małe kawałki wołowiny i połączyć ją z suszonymi pomidorami. Podobny efekt osiągniemy kiedy upieczemy łososia i otoczymy go w sezamie.
Ciasto francuskie, czyli chrupiące sakiewki i paszteciki
Ciasto francuskie daje sporo możliwości, jeśli chodzi o pomysłowe przekąski na imprezę. Można z niego stworzyć wiele smacznych i naprawdę kreatywnych finger food. Niezwykle popularne są sakiewki. Wygodne w jedzeniu i efektowne. Do środka można włożyć dosłownie wszystko, co zostało nam w lodówce. Sprawdzą się suszone pomidory, ser feta, kawałki kurczaka, czy szpinak. Świetnym pomysłem, który sprawi się na domowe spotkania z najbliższymi, będą paszteciki z ciasta francuskiego. Wewnątrz możemy umieścić farsz mięsny, warzywny lub szpinakowy. Chrupiąca skórkę najlepiej posypać czarnuszką, sezamem lub kminkiem.
Własnoręcznie zrobione chipsy z tortilli
Przekąski finger food mogą być zdrowe, tanie i szybkie. Wystarczy, że samodzielnie zrobimy chipsy z gotowej tortilli. Warto wykorzystać do tego placki z dobrym składem – pełnoziarniste lub kukurydziane wersje. Pokrojone na na średniej wielkości trójkąty, delikatnie skropione oliwą lub olejem rzepakowym, posypane ulubionymi przyprawami i upieczone w piekarniku, stworzą smaczną przekąskę. Takie chipsy można podawać z ulubionym sosem np. czosnkowym lub z guacamole.
Pyszne kanapki
Czy wiesz, że pomysł na przekąski typu finger food nie musi być wcale wyszukany, czy skomplikowany? W końcu na imprezach, spotkaniach ze znajomymi, a nawet na przyjęciach integracyjnych ważniejsze są rozmowy, zabawa oraz uniwersalny smak. Dlatego jako przekąski można przygotować kanapki z ulubionymi pastami – z tuńczyka, fasoli, awokado, a nawet jajka. Warto również stworzyć mini kanapeczki z pastą z białego sera oraz masą ciekawych dodatków. Świetnym połączeniem będzie szynka parmeńska, ser brie, konfitura porzeczkowa i mięta.
Ostra quesadilla
Finger food na imprezę mogą mieć przeróżny charakter. Inspiracji możemy szukać w kuchniach z różnych stron świata. Goście z przyjemnością skosztują quesadille, tak popularną w Meksyku. Dwa placki tortilli, wypełnione farszem i połączone serem. Smaczne, szybkie i proste. W środku koniecznie trzeba dodać ulubione mięso np. szarpanego kurczaka połączonego z papryką, pokrojone chorizo z batatami, czy salami i paprykę. Quesadille warto podawać z ostrym sosem pomidorowym, quacamole lub jogurtem naturalnym.
Koreczki z chorizo
Smaki z różnych stron świata są najlepszą inspiracją. Jeśli chcemy przenieść się do słonecznej Hiszpanii możemy przygotować koreczki z chorizo, ostrą papryką i ananasem – to świetne pomysły na finger food. Tapas, bo tak nazywane są przekąski w Hiszpanii, są bardzo zróżnicowane. Aby poczuć gorącą, latynoską atmosferę możemy podać gościom montadito de jamón serrano, czyli małą kanapkę z szynką lub przepyszne patatas bravas.
Roladki z cukinii
Kolejne świetne pomysły na finger food to roladki z cukinii. Wystarczy, że warzywo pokroimy na cienkie plastry, posmarujemy serkiem śmietankowym, dodamy suszone pomidory lub łososia wędzonego, przyprawimy oregano i bazylią, a później zawiniemy. Całość warto spiąć wykałaczką, aby ułatwić ich jedzenie.