dieta na lato

Kiedy na zewnątrz panują wysokie letnie temperatury, nie zawsze mamy ochotę na gotowanie w kuchni. Warto wtedy wykorzystać świeże sezonowe warzywa, które dostarczą naszemu organizmowi dużą dawkę witamin, a także skorzystać z gotowych propozycji. W sezonie warzywa są nie tylko tańsze niż zimą, ale również bardziej aromatyczne i pochodzą od polskich rolników. Warto więc wzbogacić dietę o owoce, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie i mogą zastąpić słodycze. 

Dieta na lato, pełna świeżych warzyw i owoców, to najlepszy wybór dla dzieci i dorosłych. To doskonały, naturalny sposób na wzmocnienie organizmu, dostarczenie niezbędnych witamin. Dodatkowo warzywa i owoce wspomagają pracę układu trawiennego, mają niską kaloryczność, jednocześnie są bogate w błonnik. Już w pierwszej połowie czerwca możemy delektować się polskimi truskawkami, idealnym dodatkiem do deserów. Pod koniec miesiąca pojawi się młody kalafior i brokuł. W lipcu warto kupić świeży bób, szpinak, cukinię, pomidory lub szparagi, a także brzoskwinie, jabłka, czereśnie i maliny. Sierpień to miesiąc warzyw liściastych, m.in. sałaty rzymskiej, masłowej i lodowej oraz pietruszki czy szczawiu. 

Co jeść latem? Smakowite potrawy na wakacje

Polacy uwielbiają grillować. Oprócz mięsa, które w dużej ilości pojawia się na grillu, polecamy warzywne dodatki, np. miks sałat z kiełkami i pomidorkami koktajlowymi, szaszłyki z papryki, cukinii, bakłażana, pieczarek i czerwonej cebuli lub roladki z cukinii z grillowanym serem halloumi. Smakowitym rozwiązaniem, które zadowoli miłośników mięsa, są szparagi zawijane w boczek lub szynkę parmeńską. 

Doskonałą propozycją na upał jest tradycyjny chłodnik z botwinki z kefirem i dodatkiem aromatycznego koperku oraz jajkiem. W gorące dni na polskich stołach często goszczą młode ziemniaczki lub bób z masłem, przepijane schłodzoną maślanką. Prostym i szybkim pomysłem na obiad jest również ryż ze świeżymi truskawkami bądź fasolka szparagowa z bułką tartą. 

Jeśli jesteście w podróży i zwiedzacie Kraków, a chcecie zjeść pożywny, pełnowartościowy posiłek, to koniecznie musicie sprawdzić naszą ofertę. Obsługujemy grupy turystyczne w naszym lokalu przy ulicy Bernardyńskiej 3. To doskonałe miejsce na obiad po zwiedzaniu zamku królewskiego, gdyż restauracja znajduje się w pobliżu Wawelu. Możemy również przywieźć gorące dania dla grupy pod wskazany przez organizatora wycieczki adres. Korzystając z naszego kateringu macie gwarancję, że dostaniecie dania przygotowane ze świeżych i sprawdzonych składników, a doświadczeni kucharze mogą uwzględnić wymogi dietetyczne.

Dieta na lato w naszej ofercie jest różnorodna i smakowita. Zachęcamy do spróbowania naszych pierogów z truskawkami, które zachwycą również najmłodszych. Lekkie, słodkie pierogi smakują wyśmienicie, zwłaszcza w gorący dzień po długim zwiedzaniu miasta. Jeśli masz ochotę na pożywną zupę ze świeżych warzyw, to polecamy m.in. krem z białych szparagów, ogórkową z ryżem lub fasolową. Na drugie danie doskonale sprawdzi się panierowany filet z ryby z marchewką i ziemniakami lub penne z cukinią i suszonymi pomidorami. Mamy również duży wybór lekkostrawnych sałatek, które rekomendujemy zwłaszcza w sezonie letnim. 

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który daje nam energię na długie godziny. Oprócz obiadów, organizujemy również śniadania dla grup zorganizowanych, a także catering grillowy. Możemy dla Was przygotować śniadania w różnym stylu, np. wiejskie z regionalnymi produktami lub hiszpańskie, greckie czy włoskie. Klasyczne menu z serami i wędlinami wzbogacamy o sezonowe warzywa oraz owoce. 

Zapraszamy do kontaktu! Nasi doświadczeni kucharze podpowiedzą, co jeść latem podczas wizyty w Krakowie. 

Zobacz również

Catering grillowy dla wegan i wegetarian

Chociaż tradycyjnie grill kojarzy się z kiełbaskami i karkówką, to wcale nie oznacza, że weganie i wegetarianie nie znajdą na nim nic dla siebie. Coraz więcej osób decydując się na ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie produktów pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety, szuka smacznych i zdrowych alternatyw. Przedstawiamy więc kilka pomysłów na potrawy z grilla dla wegan […]

więcej

Co włożyć do koszyczka Wielkanocnego?

Chociaż koszyczek Wielkanocny przygotowujemy co roku, to nie zawsze pamiętamy co do niego włożyć. Powinniśmy wypełnić go pokarmami, które poświęcimy w Wielką Sobotę i podzielimy się nimi podczas Wielkanocnego Śniadania. Święconka, bo tak inaczej nazywamy koszyczek wielkanocny, to jeden z kluczowych symboli wielkanocnych. Co wkładamy do koszyczka Wielkanocnego? Z naszą listą przygotujesz go krok po […]

więcej

Dania, sałatki i przekąski, czyli menu na ostatki

Ostatki to wyjątkowy czas radości i celebrowania, który poprzedza okres Wielkiego Postu. To idealna okazja, aby zaszaleć w kuchni i przygotować wyjątkowe menu, które umili te chwile, zanim nadejdzie czas wstrzemięźliwości i refleksji. Przedstawiamy więc inspiracje na różne dania na ostatki! Co może znaleźć się w menu? Pyszne ciasta i ciasteczka, sałatki pełne smaku oraz […]

więcej
Go Top