najlepszy karp

Karp to tradycyjna ryba wigilijna. Choć budzi wiele kontrowersji, trudno nam wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez niej. Sposobów na jej przyrządzenie jest wiele. Niemal każda rodzina ma swój własny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jedni uważają, że najlepszy karp to ten smażony, a innych przekonuje wersja pieczona w piekarniku. Na świątecznym stole bardzo często gości karp w galarecie, karp po żydowsku lub aromatyczna zupa z karpia. Pomysłów jest wiele!

Spis treści

Zaproś tradycyjnego karpia pod pierzynką na wigilijny stół

Najlepszy karp to świeży karp. Właśnie dlatego dobrze przygotować go w dniu Wigilii. Kiedy chęci już są trzeba zdecydować się na formę podania. Karp na Wigilię przepisy sprawdzone i smaczne? Przede wszystkim klasyka gatunku, czyli ryba w prostej panierce z mąki, smażona na oleju roślinnym. Nieco mniej tradycyjna ryba wigilijna w wersji smażonej to karp w tempurze podawany z sosem tatarskim. Równie smacznym rozwiązaniem będzie karp smażony, a następnie pieczony w piekarniku pod klasyczną pierzynką z cebuli. W pierwszej kolejności filety musimy ponacinać. Dzięki temu drobne kosteczki znajdujące się w rybie nie będą przeszkadzały w trakcie jedzenia. Całość kroimy na mniejsze kawałki, które będzie nam wygodnie podsmażać. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Oprószamy mąką i smażymy. W dalszej kolejności dusimy drobno posiekaną cebulkę z zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Na koniec smażenia dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz cytrynę, miód, pistacje i rodzynki. Całość przekładamy do naczynia żaaroodpornego i układamy karpia. Wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut. Jeśli chcemy aby na naszym stole pojawił się smaczny karp świąteczny przepis po prostu powinien nam się spodobać. Wtedy z przyjemnością i bez stresu spędzimy czas w kuchni. Smaczne potrawy zawsze zaczynają się od dobrych, jakościowych składników. Dobry karp, zwykła cebula, rodzynki i orzechy to sprawdzone połączenie.

karp na wigilię przepisy

Najlepsze sposoby na przygotowanie ryb

Karp smażony na Wigilię najlepiej smakuje przygotowany na świeżo. Warto jednak pamiętać, że ryby możemy kupić wcześniej i przechować je w zamrażalniku. Trzeba jednak pamiętać, że zakupione wcześniej karpie i śledzie musimy odpowiednio przygotować. Pierwszy krok to filetowanie. Drugi etap to moczenie ryby w mleku. Na koniec filety rybne powinniśmy odsączyć i włożyć do zamrażarki. Cały ten proces sprawi, że ryba będzie delikatna i smaczna.

Grudniowy kalendarz przygotowań, czyli kiedy możemy zacząć gotowanie?

W grudniu dobrze jest stworzyć kalendarz uwzględniający wszystkie świąteczne przygotowania. Dobry plan to podstawa! Sprzątanie całego domu, gotowanie 12 potraw i pakowanie prezentów trzeba mądrze rozłożyć w czasie. Prezenty dla bliskich możemy kupować już późną jesienią. Ceny z pewnością będą niższe, a zamówienia dotrą do nas na czas. W domowe porządki warto zaangażować całą rodzinę. W grupie zawsze raźniej, a praca idzie zdecydowanie szybciej. W kwestii potraw również możemy wiele zdziałać. Jeśli w naszym menu wigilijnym pojawia się bigos, możemy przygotować go nawet dwa tygodnie wcześniej. Przechowamy go w zamrażalniku i wyciągniemy dwa dni przed Wigilią. Codziennie podgrzewany, nabierze wyjątkowego smaku. Na tydzień przed wigilią możemy przygotować pierogi i uszka. Z kolei dwa dni przed rodzinnym spotkaniem powinniśmy zabrać się za pieczenie ciast.

najlepsza ryba wigilijna

Smażymy ryby

Karp jest najlepszy świeży, dlatego jego pieczenie lub smażenie warto zostawić na Wigilię. Oprócz tradycyjnej świątecznej ryby podczas kolacji sprawdzą się równie dobrze inne gatunki. Co powiecie na smażonego łososia (zobaczcie, jak zrobić łososia i z czym go podać na świąteczny stół)? A może chcielibyście poeksperymentować ze świąteczną tradycją i zrobić selerybę (czyli rybę bez ryby)? Tym ostatnim daniem z pewnością ucieszycie wegan i wegetarian (zobaczcie inne przepisy i inspiracje na świąteczne dania w wersji wege). Co więcej, mamy poważne przypuszczenia, że zasmakuje również mięsożercom.  Jeśli trudno wam wyobrazić sobie święta bez karpia, nie musicie tego robić. Jeżeli jednak przychodzi wam to z łatwością, łosoś może być nowym królem waszego wigilijnego stołu.

Jeśli jednak nie chcecie spędzać wielu godzin w kuchni, sprawdźcie nasze wigilijne menu.

Zobacz również

Catering grillowy dla wegan i wegetarian

Chociaż tradycyjnie grill kojarzy się z kiełbaskami i karkówką, to wcale nie oznacza, że weganie i wegetarianie nie znajdą na nim nic dla siebie. Coraz więcej osób decydując się na ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie produktów pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety, szuka smacznych i zdrowych alternatyw. Przedstawiamy więc kilka pomysłów na potrawy z grilla dla wegan […]

więcej

Co włożyć do koszyczka Wielkanocnego?

Chociaż koszyczek Wielkanocny przygotowujemy co roku, to nie zawsze pamiętamy co do niego włożyć. Powinniśmy wypełnić go pokarmami, które poświęcimy w Wielką Sobotę i podzielimy się nimi podczas Wielkanocnego Śniadania. Święconka, bo tak inaczej nazywamy koszyczek wielkanocny, to jeden z kluczowych symboli wielkanocnych. Co wkładamy do koszyczka Wielkanocnego? Z naszą listą przygotujesz go krok po […]

więcej

Dania, sałatki i przekąski, czyli menu na ostatki

Ostatki to wyjątkowy czas radości i celebrowania, który poprzedza okres Wielkiego Postu. To idealna okazja, aby zaszaleć w kuchni i przygotować wyjątkowe menu, które umili te chwile, zanim nadejdzie czas wstrzemięźliwości i refleksji. Przedstawiamy więc inspiracje na różne dania na ostatki! Co może znaleźć się w menu? Pyszne ciasta i ciasteczka, sałatki pełne smaku oraz […]

więcej
Go Top