Spis treści:
Jesienią, kiedy jest zimno i wietrznie, pozwalamy sobie na odrobinę rozpusty. Świadomie wybieramy comfort food, które krok po kroku, wprowadza nas w dobry nastrój i buduje przyjemną atmosferę. Na przekór brzydkiej pogodzie gotujemy smaczne, aromatyczne i rozgrzewające dania. W tej roli świetnie sprawdzają się jesienne warzywa i owoce sezonowe, które po brzegi wypełniają stoiska na pobliskich placach targowych.
Sezonowe warzywa i owoce jesień oferuje nam w ilościach hurtowych. Na targach znajdziemy skrzynie pełne soczystych jabłek, słodkich gruszek lub dojrzałych śliwek idealnych na powidła. Jesień to również zdrowe warzywa. Nic tak dobrze nie smakuje, jak ogromna, pomarańczowa dynia. Z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością, a sposoby jej wykorzystania potrafią zaskoczyć.
Warzywa dobre, bo sezonowe!
Jesień warzywa sezonowe i zdrowe owoce rozdaje wszystkim zainteresowanym. Można wybierać do woli! Królowa dynia jest jednak wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju. Dumnie pojawia się w naszym, cateringowym menu. Jemy ją na słodko w formie deseru, jak również w wersji wytrawnej serwowanej na obiad.
Można z niej wyczarować korzenne ciasto dyniowe, kruche ciasteczka lub chrupiące placuszki. Idealnie nadaje się do przygotowania domowego humusu lub dyniowego curry. Ostatnio w modzie jest ekspresowy zastrzyk energii skrywany pod tajemniczą nazwą pumpkin spice latte. To niesamowita kawa dyniowa połączona z korzennymi przyprawami imbiru, cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej.
Krem z dyni czyli must have naszej firmy cateringowej
Przygotowując menu zawsze kierujemy się tym, co zdrowe i sezonowe. Doskonale wiemy, że nic tak nie rozgrzewa, jak gorąca zupa dyniowa. Krem z dyni pojawia się w naszym menu co roku. Gęsty, kremowy i odrobinę pikantny za sprawą chili oraz rozgrzewającego imbiru. Najczęściej posypany prażonymi pestkami dyni, świeżą kolendrą lub podsmażonymi chipsami chorizo. Najlepsza dynia na zupę to słodka w smaku i zabawnie wyglądająca dynia hokkaido. Swoim wyglądem przypomina ogromną gruszkę, a za sprawą miąższu pozbawionego włókien, jest idealna do zup, zapiekanek, makaronów, a nawet ciast i ciasteczek.
Owoce pachnące cynamonem – idealne jesienią
Owoce i przetwory, które z nich powstają, możemy jeść na okrągło. Jesień owoce sezonowe wykorzystuje na wiele sposobów. Rozchodzący się po domu zapach, podgrzewanych w garnku owoców, jest zapowiedzią konfitur, dżemów i marmolad. Gęste powidła śliwkowe, szczelnie zamknięte w słoikach, ustawione na regale w spiżarni, czekają na oficjalne występy w okolicach świąt Bożego Narodzenia, wzbogacając np. tradycyjne potrawy wigilijne. Prażone jabłka, przyprawione cynamonem i ukryte na końcu półki w spiżarni, są ratunkiem na czarną godzinę. Zimą, kiedy świeżych owoców nie ma zbyt wiele, te magiczne słoiczki są na wagę złota.